Zorg en welzijn

Iedere maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom om je door mensen uit het vak te laten informeren over werken in de zorg en welzijn. Ben jij sociaal vaardig, integer geduldig en positief, dan is werken in deze branche vast en zeker iets voor jou. 

Banen in de zorg en welzijn

Verpleegkundige

Je stelt zorgplannen voor patiënten op en leeft ze na. Je brengt naasten en familie op de hoogte en bent veel in contact met de zorgverlener en handelt naar de richtlijnen. Je bent stressbestendig, integer en hebt geduld. Goede sociale vaardigheden zijn van groot belang.

Woonbegeleider

Je helpt mensen zelfstandig in hun eigen omgeving te leven. Hierbij houd je je aan een opgesteld begeleidingsplan. Dit kan in veel verschillende sectoren. Je begeleid mensen dus bij hun eigen zelfstandige leven! Je blijft positief, hebt geduld en veerkracht. Daarnaast heb je goede sociale vaardigheden en kan je methodisch werken. 

Medisch secretaresse

Je bent het aanspreekpunt voor mensen die ziek zijn of een medische vraag hebben. Je stelt hun op hun gemak en schakelt met de arts zodat de patiënt snel geholpen is! Je hebt goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je bent klantgericht en je hebt kennis van medische termen. Ook het stellen van prioriteiten is bij dit beroep van groot belang!

Medewerker kinderopvang

Je begeleidt kinderen in een kinderdagverblijf. Je helpt ze in hun ontwikkeling door activiteiten zoals knutselen of toneelspelen. Dit kan met verschillende leeftijden! Je bent creatief en zit vol goede energie. Bent flexibel en hebt geduld en kan hiernaast ook goed samenwerken. 

Apothekersassistent

Je kan aan de slag bij een apotheek in ziekenhuis, zorginstelling of bij een openbare apotheek. Je handelt recepten af, beantwoordt vragen over geneesmiddelen en legt uit hoe medicijnen te gebruiken en over mogelijke bijwerkingen. Daarnaast bereid je nu en dan medicijnen als zalfjes en zetpillen. Je werkt samen met andere apothekersassistenten en de apotheker. 

Hulp in de huishouding

Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van huishoudelijke taken die cliënten niet meer zelfstandig kunnen doen en je zorgt voor een schoon en leefbaar huis. Daarnaast ben je attent naar de cliënt toe en vervul je een sociale rol. Als hulp in de huishouding wil je graag van betekenis zijn en anderen helpen. Je kunt goed omgaan met ouderen en hebt goede sociale vaardigheden.

Verzorgende IG

Je verleent zorg aan mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Je stelt hiervoor samen met het zorgteam een zorg- en leefplan op. Daarnaast kun je als VIG’er ook in de thuiszorg werken. Je zorgt er dan voor dan mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Je bent contactpersoon voor de medisch specialisten, de cliënt en de familie van de cliënten. Een bepaalde mate van zelfstandigheid is vereist.

Tandartsassistent

Je maakt de behandelkamers klaar,  ruimt op en maakt de instrumenten schoon. Je assisteert aan de stoel tijdens de behandeling. Je geeft advies en voorlichting over mondhygiëne en maakt röntgenfoto's (in opdracht en onder toezicht van de tandarts). Je bent klantgericht, in een tantandartspraktijk draait om patiënten. Je kunt goed samenwerken maar zelfstandig. Je bent flexibel en bezit goede computervaardigheden.

Ambulant begeleider

Je helpt cliënten in hun eigen omgeving om zo zelfstandig mogelijk te blijven functioneren. Het is een uitdagend en afwisselend beroep waarin je een groot verschil kunt maken in iemands leven. Als je mensen graag op een praktische manier wil helpen, is het beroep ambulant begeleider misschien de juiste keuze voor jou. Je hebt geen vast werkplek, je werkt daar waar de persoon die je begeleidt op dat moment is. 

Helpende

Je ondersteunt zorgbehoevenden in het dagelijks leven en zorgt ervoor dat cliënten met jouw hulp de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) kunnen uitvoeren. Je helpt hen bij het huishouden en bij de verzorging. Je mag alle niet-medische verzorgende, huishoudelijke en signalerende taken uitvoeren. Denk aan boodschappen doen, helpen met omkleden en afstoffen. Je mag dus geen medische handelingen uitvoeren.

Doktersassistent

Je ontvangt patiënten en geeft voorlichting. Je plant het spreekuur,  je schrijft herhaalrecepten en je beheert de medicijnvoorraad. Daarnaast neem je de telefoon op, sta je patiënten vriendelijk te woord en houd je de patiëntendossiers op orde. Je werkt graag met mensen en je staat graag voor ze klaar. Je houdt van diversiteit en hebt verantwoordelijkheidsgevoel. Geen dag is hetzelfde.

                                Branchemiddagen Zorg en Welzijn