'Ik blijf graag meedoen in de maatschappij'

Als accountmanager van een levensmiddelenbedrijf was Jaap (64) vaak onderweg en heeft hij veel mensen leren kennen. Na 21 jaar raakte hij zijn baan kwijt. Hij besloot zijn passie voor koken in te zetten bij zijn zoektocht naar ander werk. Met succes! ‘Ik ben begonnen aan een opleidingstraject, waarbij ik naast een theoretisch gedeelte praktijkervaring opdoe tijdens mijn stage bij een hotel in Groningen’, vertelt Jaap enthousiast.

Branchemiddag

‘Het is allemaal snel gegaan. Op vrijdag had ik contact met UWV en de maandag daarop werd ik al gebeld door een van de adviseurs werkgeversdiensten’, vervolgt Jaap. Tijdens dat gesprek kwam mijn liefde voor koken boven tafel. Ze tipte mij over de opleiding en zo begon het balletje te rollen. Ook heb ik de branchemiddag voor handel, horeca, schoonmaak en transport bijgewoond op Talentperron in Groningen. Dat bleek voor mij zeer waardevol. Talentperron is een ideale plek voor zowel ondernemers als werkzoekenden. Je kan elkaar ontmoeten op een laagdrempelige manier, er is direct en persoonlijk contact. Werkgevers en werkzoekenden kunnen makkelijk aanvoelen of er een klik is, zonder dat daar allerlei afstandelijke brieven en cv’s aan vooraf gaan. Een succesvol concept met korte lijntjes, dat naar mijn mening een positieve bijdrage levert aan de snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.’

Gardes en messen

Jaap is blij met deze kans. ‘Koken is altijd al een grote hobby van me geweest. Zo kook ik al tien jaar op vrijwillige basis voor een groep alleenstaande mensen. Dankzij de opleiding kijk ik nu op een professionelere manier naar het horecaberoep. Voorheen was bijvoorbeeld een mes voor mij gewoon een mes. Maar er zijn allerlei soorten, van paletmessen en fileermessen tot speciale dunschillers. Tijdens de opleiding leer je bepaalde snijtechnieken toe te passen, hoe je een mes vasthoudt en welk mes je voor welk product moet gebruiken. Ook zijn er wel zeven verschillende soorten gardes. Dat vind ik interessant. Tevens leer je hoe je een gerecht op een bord aantrekkelijk presenteert en worden we wegwijs gemaakt in de wereld van de hygiënevoorschriften. Daarnaast is dagplanning een essentieel onderdeel in de keuken. Je leert vooraf gerechten te bereiden en waar je deze kan bewaren totdat de gasten arriveren. Als de planning in de soep loopt, dan ontstaat er chaos. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Op zo’n moment komt het aan op goede samenwerking.’