Foto van Roos Mezach

De arbeidsmarkt is continu in beweging

Op Talentperron ontmoet ik mensen met zeer diverse achtergronden. Van directeuren tot schoolverlaters, ze komen allemaal voorbij. Met één gemeenschappelijke deler: ze zijn op zoek naar wat ze kunnen toevoegen op de arbeidsmarkt. Als gids op Talentperron is het fantastisch dat ik bezoekers op een ‘nieuwe’ manier en heel persoonlijke wijze inzichten kan geven. Bijvoorbeeld in iemands competenties en drijfveren’, zegt Roos Mezach, adviseur intensieve dienstverlening voor werkzoekenden bij UWV.  

Luisteren, kijken, voelen 

‘De bezoeker maakt een reis waarbij we op Talentperron driedimensionale instrumenten inzetten. Luisteren, kijken en voelen. Waar ben je klaar voor? Waar is het nu tijd voor in je leven? Soms is de loopbaanbestemming nog onbekend. De reis levert vaak verrassende inzichten op’, geeft Roos aan. 

Kansrijke arbeidsmarkt 

‘De arbeidsmarkt is kansrijker dan ooit. Er is onder meer veel werk in onderwijs, techniek, bouw, zorg en de kinderopvang. Maar arbeidsmarktstatistieken zeggen niet altijd alles over de kansen in een bepaalde sector’, legt Roos uit. ‘Als je bijvoorbeeld kijkt naar het vak van eventmanager, dan lijken daar statistisch gezien niet veel banen in te zijn. Toch kan er behoefte aan zijn. Daar kom je achter door je netwerk in te schakelen of te vergroten. Bij het kiezen van een baan of opleiding is het aan de ene kant belangrijk dat je je afvraagt wie je bent, wat je kan, wat je leuk vindt en wat je drijft. Aan de andere kant is er de arbeidsmarkt. Daar tussenin liggen vragen als: Wat voor werkomgeving heb je nodig? Werk je bijvoorbeeld graag in een grote of een kleine organisatie? Wil je op kantoor werken of buiten? Of wil je graag zelfstandig ondernemer worden?’ 

Netwerk en kennis 

‘Naast kansrijke beroepen zijn je eigen netwerk, je communicatie (mondeling en schriftelijk) en zelfinzicht belangrijke indicatoren om de kans op passend werk te vergroten. De arbeidsmarkt is continu in beweging waardoor het essentieel is dat je je niet alleen richt op beroepen waarin veel werkmogelijkheden zijn’, vervolgt Roos. ‘Tegen de tijd dat je je opleiding hebt afgerond kan de arbeidsmarkt er heel anders uitzien. Als je weet waar je energie van krijgt en waar je competenties liggen, dan kan je beter sturing geven aan je eigen ontwikkeling en je opties.’ 

Contact 

Heb je hulp nodig bij het vinden van werk? Wil je je talenten ontdekken? Ben je op zoek naar (ander) werk of wil je weten wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt? Talentperron in Groningen helpt je bij het vinden van jouw ideale baan of opleiding. Ga voor meer informatie naar www.talentperron.nl. We staan voor je klaar!